Новогодишните празници наближават. Сигурно вече сте избрали с какъв тоалет ще посрещнете Новата година, но се притеснявате дали ще изглеждате добре в него. Един от най-важните фактори за постигане на добро женско здраве и външен вид е здравословното и пълноценно хранене. За поддържането на съвършена физическа форма е важно да направите правилния избор на продукти, с които се храните.

 


Предлагаме ви списък на „суперхрани за жени“, както ги нарича д-р Ан Луис Гитълман. Тя е определена като един от най-добрите нутриционисти в САЩ и сред най-влиятелните лечители на XXI век. Благодарение на ценните си съставки, тези храни могат да бъдат страхотен заместител на тестените продукти, тлъстите меса и сладкишите, с които се прехранваме по време на коледно-новогодишните празници.


 


Меласа - остатъчен продукт от рафинирането на захарта. Меласата представлява тъмен гъст сироп и може да се използва като пълноценен подсладител. Съдържа витамини B1, B2, инозитол, парааминобензоена киселина, желязо, калций, магнезий, калий, мед, хром, молибден. Разредена с вода, меласата се превръща в хранителна и полезна напитка, полезна за храносмилането.


Бирена мая – съдържа витамини B1, B2, B3, B6, B15, фолиева киселина, биотин, холин, парааминобензоена киселина, желязо, калций, фосфор, калий, цинк, селен, хром. Сухата мая, получена от бира, заздравява косата и ноктите, подобрява и проблемни състояния на кожата. Умерената употреба е от изключително значение, тъй като прекаляването с продукта може да предизвика размножаване на кандида.


Броколи – съдържат витамини А (бета-каротин), С, фолиева киселина, желязо, калций и селен – минерал, с доказано противотуморно действие. Броколите са нискокалорична храна и са сред зеленчуците, които могат да бъдат помощник в борбата с нелечими за сега кожни заболявания, например при лечение на вид генетично обусловена булозна дерматоза.


Кафяв ориз – съдържа витамини B3, B6, B15, пантотенова киселина, фолиева киселина, биотин, холин, магнезий, манган, селен. Тези съставки го правят много по-полезен от белия ориз.


Червено месо от хранени с трева животни – съдържа протеини, минерали, витамини B12, A, D, мастни киселини Омега-3 и свързана линолова киселина. Защо пък на новогодишната ви трапеза да няма сготвено ястие с точно такова месо.


Смляно ленено семе и масло от ленено семе – изобилства от мастни киселини Омега-3. Семето съдържа голямо количество разтворими и неразтворими растителни влакна. То е най-богатият източник на лигнати – модулатори на естрогена на растителна основа, съдържа и протеини, витамини и минерали.


Сусамово семе – съдържа витамини B1, B3, B15, B17, цинк, калий, фосфор, калций, желязо, незаменими мастни киселини. Сусамът съдържа и две уникални съставки – сезамолин и сезамин. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятни въздействия на кислорода. И двете съставки спадат към групата на т.нар. лигнани, чието действие понижава вредния холестерол и увеличава запасите на витамин Е в организма.


Слънчогледово семе – съдържа витамини B1, B3, пантотенова киселина, парааминобензоена киселина, магнезий, калий, цинк и незаменими мастни киселини. Съставките му са необходими на кожата и са полезни за зрението. Благодарение на цинка се радваме на свеж вид на лицето, здрава коса и нокти, а магнезият е полезен за дейността на сърцето и нервната система.


Леща – източник на вещества, които водят до намаляване на холестерола и стабилизиране на кръвната захар. Съдържа витамини B1, B6, пантотенова и фолиева киселина, биотин, холин, инозитол, желязо, калций и калий.


Мазни риби – богати на протеини, мастни киселини Омега-3, особено ейкозапентаенова киселина и докозажексаенова киселина. Консумацията на риби с високо съдържание на мазнини не само редуцира риска от инсулт, но и подобрява паметовите способности.


Яйца, богати на мастни киселини Омега-3 – прави ги полезни за употреба съдържанието на незаменими мастни киселини (особено докозахексаеновата киселина), витамини Е и B12, антиоксиданти, включително лутеин.


Чист, неподсладен сок от червени боровинки – има доказан благотворен ефект за здравето. Боровинките съдържат флавоноиди, ензими и органични киселини като ябълчна, лимонена и хининова киселина. Повече от 20 млн. души в Европа ги използват като мощен антиоксидант. Ежедневната консумация на сок от плода увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол, което е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и кръвното налягане.
 

 

Втора част на материала