Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословните свойства на Годжи Бери

Здравословните свойства на Годжи Бери

AdminAdmin
Администратор
95442k
Ползи от Годжи Бери

Плодът Годжи Бери или още наричан Лиций е относително нов в областта на здравословното хранене. Популярността му расте непрекъснато именно поради неговите лечебни свойства. Познат е с това, че лекува множество различни болести и предотвратява други. Редовната му употреба допринася не само за по-добро здравословно състояние, но предпазва и от настъпването на заболявания.

Съществуват много билки и растения, които се смятат за лековити и за предпазващи здравословното състояние на човек. Решенията на билкова основа се използват от много, много отдавна, а изследователите, занимаващи се с целебните им свойства, откриват все повече и по-нови растения, които са идентифицирани като такива, които правят чудеса.

Като относително нов в тази област се явява магичния плод, наречен Годжи Бери (Godji Berry). Той расте в тибетските Хималаи, но може да бъде открит и в северен Китай. Доказано е, че това растение възстановява, лекува и предпазва от редица клинични състояния и болести, поради което намира все по-големи привърженици и защитници.

Годжи Беритата са известни и под други названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра” и „скулптор на целулита”. Според проведени изследвания той може да подобри либидото, поради което е препоръчително мъжете с проблеми с ерекцията да си похапват често от него. Шансовете за успех са сигурни.

Годжи Бери

Има и безброй други медицински и здравословни ефекти от този плод. Годжи Бери е известен с това, че предпазва от болести на сърцето, полезен е при борбата с рака и предпазва кожата от слънчево изгаряне. Богат е на витамин В и на антиоксиданти, които са изключително полезни за укрепване на здравето.

Поради лековитата си сила, плодовете от годжи бери през последните години натрупаха доста популярност. Първоначално е бил популярен в Европа, но в момента известността му се разпространява както в Щатите, така и в останалите региони по света. Тъй като може да бъде намерен само в Тибет и в района на Хималаите, той се нарича и тибетско или хималайско годжи бери, според географския район, в който се произвежда.

Препоръчително е плодът от годжи бери да се консумира пресен, но поради голямото му търсене и имайки предвид факта, че има много нежна външна обвивка, което го прави доста нетраен, това е почти невъзможно.

Вече е изградена индустрия за милиарди, която се занимава с отглеждане, съхраняване, обработка, пакетиране и дистрибуция на годжи бери. Днес те могат да бъдат намерени пакетирани като сок, екстракт, сушени, на снакс и под какви ли не други и най-различни форми.

Прочети също какво съдържа годжи бери, как да си изсушим годжи бери и какъв е препоръчителния дневен прием на годжи бери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
510
47
37
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Христо Иванов
Христо Иванов
04.10.2013 22:48
Потвърждавам изказването на Ивана.По нашенски растението се нарича Мерджан.В момента го има като жив плет на поне 3 места между блоковете в квартала където живея.Точно сега плодовете му са узрели и готови за бране.Хората не познават растението и се опитват да го унищожат,а то е много жилаво.Парадокса е ,че се продава разсад в "мосю Бриколаж" и хората го купуват. :)
4
1
mira
mira
15.01.2014 14:30
от къде си
0
0
Мартина
Мартина
16.05.2013 23:53
Здравей Ивана :)
Искам да те попитам за тази твоя приятелка, защото аз също имам акне и не мога да се отърва от него от доста време, а вече съм на 24. Можеш ли да напишеш повече инфо как го е използвала тя.
Много ти благодаря предварително.
4
1
Ивана
Ивана
20.03.2013 10:04
Плодът расте в България. Във всяко село го има. Наричат го жив плет.Защото селяните ограждат дворовете си с този храст който е наистина като жив плет!Като деца баба ни караше да берем листата, които тя накълцваше и даваше на пуйчета, пиленца и др.гадинки. Казваше ни,че от него растат бързо и здрави! Опровергавам статията ,че расте само в Тибет.Ние не го познаваме, но то е било известно на нашите баби! Нищо ново под слънцето!Скоро наша приятелка която имаше жестоко акне, вседствие на което лицето й беше обезобразено след тримесечно използване на годжи бери, кожата й стана перфектна!
1
0
gojiberry
gojiberry
01.04.2012 13:35
Плода е дар от Бога!
Изключително полезен и лековит,и приятен на вкус за консумация.
Повече може да прочетете на
2
2
Лъчо
Лъчо
18.01.2014 21:32
Къде можем да прочетем повече? Не си написал нищо......
6
1
ивайло петров
ивайло петров
30.03.2012 23:07
страхотно е ,вкусно и полезно
0
0